PLC-s vezérlések tervezése

Mi is az a PLC, mit érdemes tudnunk a PLC-s vezérlések tervezéséről?

A PLC tulajdonképpen nem más, mint egy programozható vezérlő, amely felépítését tekintve egy olyan készüléket jelent, amely mikroprocesszorral vagy mikrovezérlővel, illetve ki és bemenetekkel, valamint kommunikációs porttal rendelkezik.

A PLC berendezéseket elsődlegesen az ipar különféle területein alkalmazzák, fő feladatuk gépek, berendezések, gyártósorok vezérlése.

A PLC-s vezérlések tervezése során megalkotott vezérlések lehetőséget biztosítanak arra, hogy ugyanazon berendezés a betöltött programnak megfelelően akár több vezérlési feladatot is képes legyen ellátni.

 

A PLC-s vezérlések tervezése során létrehozott vezérlések legfontosabb tulajdonságai közé sorolható, hogy valamilyen magasabb szintű programozási nyelv segítségével programozhatóak, gyakorlatilag tulajdonképpen minden szabályozásban vagy vezérlésben használt szabványos ipari jelhez direkt illeszthetők lehetnek. Felépítését tekintve kétféle PLC-t különböztethetünk meg: kompakt vagy moduláris vezérlés, mindkettő sajátossága, hogy saját, belső operációs rendszerrel rendelkeznek, amely kontrollálja a belső perifériákat, valamint a bővítőmodulok működését, illetve futtatja a felhasználó vezérlőprogramját.

A mai modern PLC-s vezérlések tervezése során ma már olyan modern vezérléseket hozhatunk létre, amelyek rengeteg plusz funkcióval is rendelkeznek, illetve rendelkezhetnek, ilyen ráadás funkciók lehetnek például az analóg jelek kezelése, illetve speciális ki és bemenetekkel való bővíthetőség is.

Mire kell figyelni PLC-s vezérlések tervezése során?

PLC-s vezérlések tervezése nem egyszerű feladat, számos apró tényezőre kell figyelmet fordítanunk a tervezési folyamat során. Munkatársaink által elvégzett PLC-s vezérlések tervezése során fontos lépés a PLC típusának és paramétereinek megválasztása mellett, hogy hány darab és milyen típusú bemeneti, illetve kimenetei vezérlési elemet kell alkalmaznunk. Továbbá számításba kell azt is vennünk a tervezési folyamat során, hogy kapcsolódik-e a tervezett vezérlés esetleg más vezérléshez. Munkatársaink maximális szakértelemmel állnak megrendelőink rendelkezésére, PLC-s vezérlések tervezése során is megrendelőink igényeit szem előtt tartva a lehető legoptimálisabb eredmény elérésére törekszenek.

A PLC-s vezérlések tervezése során létrehozott vezérlési dokumentációk, illetve tervek alapján készíthetjük el a minden igényt kielégítő PLC programspecifikációját, programtervét, valamint magát a vezérlési programot.