Erőátvitel, Világítás, Karbantartási dug.alj hálózat, Villámvédelem
TEVA Zrt. Debrecen 75A épület Villamos tervezés
Erőátvitel:

Erőátviteli elosztó tervezése két betáplálással kézi átkapcsolással, a vészszellőzés részére a betáplálásokban átkapcsoló automatikával. Tartalékokkal együtt kb. 50db túlnyomórészt motoros fogyasztó részére leágazások (közöttük 16 db frekvenciaváltós hajtás) tervezése. Fázisjavító berendezés tervezése összesen kb. 200 kvar teljesítményre.

Világítás:

Világítási elosztó tervezése üzemi és tartalékvilágításra. Betáplálás kábelezés külső nyomvonal tervezése. Belső világítás (fszt. + két emelet) tervezése, világítás méretezéssel.

Karbantartási dug.alj hálózat:

Szintenkénti karbantartási csatlakozó szekrények tervezése. Betáplálások az erőátviteli elosztóból.

Villámvédelem:

Az épületre villámvédelmi berendezés tervezése az érvényes OTSZ előírásai alapján, valamint az MSZ EN 62305 szabvány előírásai szerint.

Erőátvitel
MOL Nyrt. Tiszaújváros, Komárom, Székesfehérvár, Pécs, Százhalombatta, Csepel, Szajol, Algyő. OMV adalék szivattyúk tervezése

MOL Nyrt. a bázistelepein meglévő tankautó töltőkön, a meglévő automatikus MOL, és Shell üzemanyag adalékolás mellett, az OMV automatikus üzemanyag adalékolás lehetőségét is meg kívánta valósítani. Tervezési feladat volt meglévő vagy tervezett elosztókban az adalékszivattyú-párok leágazásainak, a helyszinig történő erőátviteli és működtető kábelezéseinek a megtervezése.


TEVA Zrt. Sajóbábony TAD66 aggregátor telepítés

A TEVA sajóbábonyi gyárában egy TAD-64 típusú aggregátor kerül telepítésre. Feladata lesz a váratlan feszültségkimaradások, illetve a tervezett karbantartások idejére a kijelölt fogyasztók villamos energiával történő ellátása. A berendezés a 222.sz. transzformátorház épület aggregátor helyiségébe kerül telepítésre, a meglévő berendezés helyére. Az ellátandó fogyasztók a 223.sz. irodaépületben, a 224.sz. fermentáló épületben, a 229.sz. kompresszorházban, valamint a porta épületben találhatók. A működés módja félautomatikus, mivel az aggregátor indulása a szükséges feltételek fennállása esetén automatikusan megtörténik a meglévő vezérlőberendezésről, de (T. Megrendelő/Üzemeltető igénye szerint) az egyes fogyasztók átállítását a helyszíneken manuálisan kell elvégezni.

Kiépítendő az aggregátor szekrényétől egy kábel melyre felfűzésre kerülnek a kijelölt fogyasztók. Kábelvezetésre a 222.sz. transzformátorház épületben a padló alatti kábelcsatorna használható. Kültéren az épületek előtti út túloldalán húzódó meglévő kábelhídon van lehetőség, a 0.4kV-os kábeltálcában. Az egyes épületekbe történő belépés a 224.sz. fermentáló épületnél és a 229.sz. kompresszorház esetében a meglévő nyomvonalon, átalakítás nélkül lehetséges. A 223.sz. irodaépületbe történő belépéshez útfelbontásra és beton kábelcsatorna kialakítására lesz szükség.

A 224.sz. fermentáló épületben felszerelésre kerülő biztosítós csatlakozószekrényből a műszerszoba elosztóberendezése, valamint szintenként egy-egy tervezett karbantartási csatlakozószekrény kerül megtáplálásra. A 223.sz. irodaépületen belül a földszinti villamos elosztószekrényig kell vezetni a kábelt. Itt felszerelésre kerül egy biztosítós csatlakozó szekrény, melyből átkábelezés történik az elosztószekrénybe egy tervezett sorozatkapocsra. A 229.sz. kompresszorházban egy tervezett karbantartási csatlakozószekrényt kell ellátni. A porta épület ellátására az aggregátor szekrényéből egy betáplálás építendő ki az L12+E1 jelű elosztószekrény 3. mezőjébe, egy tervezett sorozatkapocsig. Itt szükség esetén a porta épület betápláló megszakítóját át lehet kötni normál betáplálásról aggregátoros betáplálásra. A nyomvonal teljes hossza kb. 250m, melyet a kábel méretezésénél figyelembe veszünk.

Világítás
TEVA Zrt. Gödöllő CYTO fejlesztő világítás

A TEVA Zrt. Gödöllői gyárában az “A” épület földszintjén egy CYTO mintázó labor kerül kialakításra. A labor hat helyiségből áll és hozzá tartozik a tetőre telepített légtechnikai berendezés is. Tervezési feladat a labor világításának és dugalj. hálózatának megtervezése. Tervezési határ a tervezendő világítási elosztó bemeneti sorkapcsaitól az egyes fogyasztókig tart. A tetőn lévő légtechnikai berendezés és az irányítástechnikai szekrények betáplálása nem része a tervnek. A 006. sz. helyiségbe egy villamos alelosztó felszerelését tervezzük, melynek betáplálásáról T. Megrendelő gondoskodik. Az elosztóban kerülnek kialakításra a világítás és a dugaszoló aljzatok leágazásai.

Üzemi- és tartalékvilágítást tervezünk. A lámpatestek fénycsöves, álmennyezetbe szerelhető típusok. A tervezett megvilágítás 300-500 lux. A tervezéshez világítás tervező programot használunk. A számítási eredményeket a tervdokumentációhoz mellékeljük.

A dugaszoló aljzatok kialakításánál és elhelyezésénél a rendelkezésre álló adatszolgáltatást követjük. A szerelvényeket a JUNG antibakteriális termékcsaládjából állítjuk össze. A megadott helyen számítógépes hálózat részére csatlakozást biztosítunk, de a hálózat megtervezése nem része a feladatnak. A vezetékezést az építészeti kialakításnak megfelelően tervezzük. Álmennyezet fölött kábeltálcákba fektetett kábelekkel, a szerelvényekhez falba süllyesztett védőcsőbe húzott vezetékekkel számolunk.


TEVA Zrt. Debrecen kazánház világítás

A kazánház belső mesterséges világításának tervezése. Világítási elosztó tervezése.

Villámvédelem
TEVA Zrt. Debrecen RTO villámvédelem

Az új csővezeték-rendszer kiépítése során érintett 57. 19. 20. 22. sz. épületek meglévő villámvédelmi berendezéseinek átalakítása, kiegészítése az előírás szerinti szükséges védelemi fokozat elérése céljából.


TEVA Zrt. Debrecen kazánház villámvédelem

Az épület és a hozzá tartozó kémény villámvédelmi berendezésének megtervezése az érvényes OTSZ szerint.

Csővezeték fűtés
TVK Nyrt. Tiszaújváros. KSZVT iszapvíztelenítő csővezeték fűtés

A TVK KSZVT elhasználódott nyers iszapvíztelenítő vezetéke, cserére került. Az új csővezetéket fagyvédelmi villamos kísérőfűtéssel kelett ellátni. A 160 m hosszú csővezetéken három fűtési kör került kialakításra önszabályozó fűtőkábelekkel. A tervezett fűtési elosztó – ami tartalmazza az egyes fűtési körök védelmi és kapcsoló készülékeit – a fűtött csővezeték közelében került felállításra. Betáplálása a 36. sz. állomás 0.4 kV-os elosztóberendezés 12. mezőjében kialakítandó leágazásról lett megoldva.

Gépvezérlés, Irányítástechnika
Flabeg Kft. Mátészalka. I. Fazettázó gép EN szerinti szabványossági megfeleltetése, áttervezése

A feladat célja üveg köszörű és él letörő berendezés európai szabványokban történő megfeleltetése valamint a folyamatos üzemvitelhez szükséges átalakítások elvégzése a berendezés villamos részén.

Tervezési hiányosságok és hibák kijavítása, tervmódosítás

 • Túláramvédelmi elemek beépítése a fenn leírt hiányosságok kiküszöbölése érdekében
 • A 230 V-os készülékek F+N megtáplálásúvá alakítása.
 • A vezérlőkör 230 V-os kialakítása, vezérlés be ki működtetéssel.
 • Hibaáram relé beépítése
 • A vészkört 4 db vészgombbal és 4 db ajtó végállással és biztonsági relével kell kialakítani.
 • A feszültségek jelenlét kijelzésére jelzőlámpákat kell beépíteni
 • A frekvenciaváltók, szervo hajtások állapot jelzéseit be kell vonni a működés feltételbe
 • A csatlakozó energia meglétét működés feltételként be kell vonni működésfeltételként.
 • PLC és a kimeneti relék új szekrénybe helyezése

HÜBNER-H Kft. Nyíregyháza. Vulkanizáló kazán villamos tervének elkészítése

A feladat célja a meglévő relés vezérlés, és egyedi szabályzó elemekkel felépített üzemelő vezérlés lecserélése egy olyan Siemens S7-es PLC-re, kiegészítve egy 15” vagy 19”-os megjelenítővel, amely együttesen ellátja a vulkanizáló kazánvezérlési, szabályzási és adat-archiválási funkcióit.

Az új villamos vezérlés főbb jellemzői, felépítése:
 • A meglévővel azonos méretű szekrényben kerül megépítésre a PLC-re épülő új vezérlő, szabályzó és adatgyűjtő rendszer.
 • A PLC S7 300 - tápegység, CPU (két porttal – MPI és Profibus) 2x32 DI modul, 2x32DO modul, 1x8 AI modul és 4x AO modul) Profibus-on kommunikál a megjelenítővel (MP370-es sorozat 15” touch)
 • A digitális bemenetek a vezérlési, a helyzet és az állapot érzékelő elemek működtetett ill. alaphelyzeti pozícióit, valamint a vezérlő és tápfeszültség meglétét kezelik. (2db 32x24VDC bemeneti modul)
 • A digitális kimenetek a működtetik a végrehajtó elemeket, ill jelzik a folyamat állapotát. (2db 3x24VDC) kimeneti modul
 • A vulkanizálási folyamat paraméterinek értékét (hőmérséklet és nyomás) az analóg bemeneti modul kezeli (8x13 bit I/U modul) A hőmérséklet érzékelők és az analóg bemenet között PT100/mA átalakító van közbeiktatva.
 • Az analóg kimeneti modul (4x4-20mA) feladata, hogy a beállított technológiai paraméterek alapján a szabályzó elemeket a PID szabályzó révén a lehető legkisebb hibával működtesse. (tolerancia érték szabályzás, figyelés)